Case Studies

Lytchet Way Estate

Enfield Council had a pressing need for additional homes for social rent, and with no suitable land available for development, they were inspired by the solution offered by Langley Structures Ltd. This was the innovative ‘Upwardly Living’ roof top development concept, creating new additional dwellings above existing flat roof housing stock. Enfield Council were able to utilise the single source design and supply chain offered by Langley for roof top extensions, flat to pitched conversions and flat roofing.  
 
The council’s Lytchet Way estate, which has a mix of three and four storey blocks, was selected and Langley undertook an in-depth feasibility study. This identified that three of these blocks were suitable for roof top developments to create new homes on top of existing stock.  The site is incredibly well positioned to support densification, having excellent transport links.  
 
The design of the scheme was a collaboration between Enfield Council, their design property and construction consultancy, and Langley Structures Ltd. The roof top developments, in this case comprising single-storey extensions with light weight pitched roofs, were installed by a Langley Approved Contractor who also carried out extensive flat-to-pitch roof refurbishments on the twelve remaining blocks on the estate.

Enfield Council wanted to avoid decanting residents to temporary accommodation, as this would be a costly logistical operation as well as being disruptive to the community.  These challenges were successfully overcome to ensure that the 25 new homes were considerately developed with residents in situ throughout the entire project.  
 
Enabling works included extending the existing stairwells and services to the new fourth floor level. Langley’s offsite prefabricated floor, wall and ceiling cassettes were lifted into position and assembled on site. They were inspected on a weekly basis by Langley Technical Managers and the contract administrators, to monitor and ensure the quality of workmanship. 
 
The lightweight, pitched framing system was covered with Langley Roman strip tiles and had sun tubes installed to utilise natural light within windowless kitchens. Photovoltaic (PV) panels were mounted at roof level to provide electricity for communal services. A robust fire protection strategy included internal works to extend fire breaks at all existing party walls  within the roof void to the underside of the roof membrane level.  New service risers for electricity and gas were constructed at each end elevation, then distributed via the new roof void to the new flats below.

This project supports the Government housing objectives regarding the efficient use of space to deliver new homes by building up rather than building out, using the space above existing buildings to create new homes. Support for this approach was re-iterated by the Housing Secretary in February 2018. (source: Fixing Our Broken Housing Market White Paper, Department for Communities and Local Government) 
 
The London Borough of Enfield is extremely pleased with the extended and refurbished estate.  

Main System Products

Further Information

Get in contact about any of our services by calling us on 01327 704778 or emailing us at [email protected]

Other Case StudiesView Full Archive

21/02/2019

Sunningdale Court & Midhurst Court

The owner of two identical 13 storey 1960s tower blocks in the centre of Maidstone selected the Langley Structures Flat to...> Read more